27 oktober 2018

Dierproefvrij gaan duur? Nee joh! | Betaalbare dierproefvrije cosmetica


De afgelopen tijd heb ik me meer verdiept in dierproefvrije make-up en andere verzorgingsproducten. Als biologie student weet ik heel goed dat proefdieren voor medicatie helaas niet te vermijden zijn. Maar ik weet dus ook dat dat voor cosmetica niet het geval is. Ik verdiepte me in betaalbare dierproefvrije merken. En omdat ik denk dat er meer mensen hiernaar op zoek zijn deel ik het vandaag in deze blog.

De afgelopen tijd ben ik meer bezig met duurzaam en milieubewust leven, en voor mij hoort daar ook bij dat ik geen producten meer koop die op dieren zijn getest. Want in Europa is het misschien verboden om dierproeven te doen voor cosmetica. In China is het zelfs nog verplicht.

Wat koop ik niet meer?

Omdat er verschillende gradaties zijn waarop je dierproefvrij kan gaan wil ik eerst even vertellen hoe ik het ga doen. Ik ga geen cosmetica (en verzorgingsproducten) meer kopen van merken die op dieren testen (bijv. Andrelon). Dit zijn vaak merken die in Europa niet op dieren testen maar in Amerika of China wel.
Ook zal ik ook niet van merken kopen die zelf niet op dieren testen maar waar het moederbedrijf waar ze onder vallen wel op dieren test (bijv. Kruidvat). Dit laatste wil ik ook niet mijn geld instoppen omdat ik dan toch indirect een merk steun dat wel op dieren test. Maar hoe je je hier bij voelt verschil natuurlijk per persoon

Omdat ik een mond heb die heel gevoelig is voor aften maak ik voorlopig een uitzondering voor tandpasta. Want een mond vol aften is ook niets. Ik ga zeker nog wel uitzoeken of er een dierproefvrije tandpasta is die helpt bij aften. Mocht je tips hebben, laat het me weten!

Make-up

Ik wil beginnen met de categorie die ik zelf het makkelijkste vond. Ik gebruik niet zoveel make-up, dus dat scheelt. Maar mijn favoriete merk, essence, bleek ook al dierproefvrij te zijn. Maar omdat er nog meer betaalbare make-up merken zijn wil ik hier toch een lijstje van delen.

- Da huismerk
- Douglas huismerk
- Essence
- Hema
- Max & More (Action Huismerk)
- Ps... (Primark huismerk)


Gezichts/Lichaamsverzorging

Dit vond ik een hele moeilijke categorie omdat veel van de merken die ik gebruik op dieren bleken te testen. Wist je dat bijna alle merken als Dove, Niveau en Sanex op dieren testen? Ik was hier heel erg verrast door. Maar na wat zoeken op het internet vond ik steeds meer merken die wel dierproefvrij zijn. Hieronder een lijstje met de budget merken die ik tot nu toe heb ontdekt.

- Cien (Lidl eigen merk)
- Etos
- Da
- Hema

Shampoo/Conditioner

Dit is zeker de categorie die ik het allermoeilijkste vind en waar ik echt nog mijn weg in moet vinden. Ik heb zelf nog een bijna lege fles Andrélon staan die ik niet weg ga gooien (dat is helemaal verspilling van het dierenleed). Dus echt tips van merken die ik zelf heb gebruikt heb ik nog niet. Wel heb ik alvast ,een kort lijstje, met wat merken gevonden die dierproefvrije shampoo verkopen.

- Hema
- Cien (Lidl eigen merk)

Voor shampoo denk ik dat ik zelf toch een duurder merk ga proberen. Ik ben heel benieuwd naar de Shampoo Bars van de Lush. Daar heb ik hele goede verhalen over gehoord.

Andere goede sites met Dierproefvrije lijsten

En natuurlijk kan je het beste zelf ook uit gaan zoeken of de merken die jij gebruikt dierproefvrij zijn. Een paar supergoede sites heb ik hieronder gelinkt.

- Naoki.nl - Nederlandse dierproefvrije cosmetica
- Cruelty Free Kitty - Ultimate list of Cruelty free Brands

En dit was hem dan. Mijn enorme blog met budgetvriendelijke dierproefvrije opties. Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad, en dat je nu niet zoals ik uren hoeft te besteden aan op het internet speuren naar fijne merken. Mocht je nog toevoegingen hebben laat het me dan vooral weten in de reacties, dan kan ik ze aan de lijst toevoegen, en dan kunnen we nog meer mensen helpen.

Liefs, Anouk

- Wat is jou favoriete dierproefvrije merk? -

4 opmerkingen:

 1. Wat goed dat je overstapt op enkel dierproefvrije cosmetica! Ik heb dat twee jaar geleden ook gedaan en het bevalt me nog altijd heel goed. Qua tandpasta gebruik ik overigens Hema-huismerk of Albert Heijn-huismerk, maar ik durf niet te zeggen of die ook goed werken tegen aften.
  Het enige wat ik soms een uitdaging vind, is dierproefvrije parfum. De meeste duurdere merken testen wel op dieren, waardoor ik bijna altijd voor huismerken of voor The Body Shop of Rituals moet gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Parfum gebruik ik eigenlijk niet, maar is inderdaad ook iets wat ik niet veel tegen ben gekomen tijdens mijn zoektocht naar dierproefvrije merken. Albert Heijn Huismerk ga ik eens uitzoeken, bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 2. Wat een fijn overzicht! Ik probeer hier de laatste tijd ook vaker op te letten en meer en meer dierproefvrije merken te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen