24 maart 2017

Een ode aan de Bibliotheek


Als je mijn blog al een tijdje leest, dan heb je vast wel al door dat ik dol ben op boeken en alles wat daarbij hoort (vooral lezen dus). Maar zelf boeken kopen is natuurlijk ontzettend duur en dat doe ik niet vaak daarom deel ik vandaag: Een ode aan de bibliotheek!

Lid van de bieb ben ik al zo lang als ik me kan herinneren en ik ben al ontelbaar veel keren in de kleine bibliotheek bij ons in het dorp geweest. Als kind liep ik vaak tussen de kinderboeken en kon ik niets meer vinden wat me leuk leek omdat ik al zoveel had gelezen en als jongvolwassene ben ik vaak weer overdonderd door alle boeken op de volwassen afdeling omdat ik niet kan kiezen. Ik ben dol op de bieb en vandaag deel ik waarom:

Boeken lenen zoveel als je wilt


Nou ja ongeveer dan, officieel zit er volgens mij wel een limiet op een volwassen mensen abonnement, maar ik ben volgende bieb nog een kind (t/m 18 jaar), wat betekend dat ik zoveel boeken kan lenen als ik wil!

Je leest is wat anders dan je zelf zou kopen


Bij de bieb hebben ze natuurlijk niet altijd alle boeken liggen, helemaal niet in mijn bieb omdat ik in een dorp woon. En reserveren is niet altijd een optie omdat je soms gewoon direct een boek wil lezen en niet over 4 dagen pas, dan moet je soms wel wat nieuws proberen. Een schrijver of genre die je normaal niet zo snel leest. Ik heb zo al vaak geweldige boeken ontdekt.

Boeken gratis kunnen reserveren


Wil je een boek heel graag lezen en vind je het de paar dagen wachten waard, dan is reserveren de perfecte oplossing. Je gaat naar de site (of de app) zoekt het boek op en je kan hem reserveren. Mits hij natuurlijk in jou regio aanwezig is, maar in Drenthe is dat bijna altijd het geval dus als je in het westen woont zullen ze nog meer boeken hebben! Ik reserveer super vaak boeken, bijvoorbeeld het vervolg van een serie of een populair boek dat altijd uitgeleend is.

Gratis lidmaatschap t/m 18 jaar


Als je onder de 19 bent is er al helemaal geen reden om niet naar de bieb te gaan: het is dan namelijk gratis! En boven de 18 is het ook nog steeds niet duur (€50,-/jaar), voor mij kan het makkelijk uit als ik elk boek dat ik wil lezen zou moeten kopen dan heb ik het biebabonnement er zo weer uit!

Boeken lenen in je hele regio


Ik woon in een dorp met een niet zo'n hele grote bieb, gelukkig hebben we er wel een, maar met je biebabonnement kan je boeken lenen in je hele regio.Wat betekend dat als ik bij mijn vriend in Assen ben dat ik daar naar de veel grotere bieb kan! Super handig want daar hebben ze veel meer boeken, en ik kan natuurlijk altijd reserveren maar dat is toch anders dan tussen de boeken speuren.

(Bijna) Allemaal Hardcover boeken


Ik ben een ontzettende voorstander van hardcover boeken, het leest fijner ze blijven mooier en je hoeft niet bang te zijn dat je ze beschadigd als je ze meeneemt in je tas. Ik vind het daarom heerlijk dat de bieb bijna alle boeken in hardcover heeft!

Je kan zo vaak gaan als je wilt


Mits de bieb open is natuurlijk. Ik kom zelf regelmatig bij de bieb, en het is natuurlijk super fijn dat je gewoon zo vaak heen kan gaan als je zelf wilt. Als je een boek op maandag leent en op dinsdag uit hebt kan je gewoon weer naar de bieb gaan. Zonder boek hoef je nooit te zitten!

Natuurlijk zijn er ook wel nadelen aan de bieb zoals dat je het boek maar beperkt mag houden (lang genoeg om hem 3 keer te kunnen lezen overigens) of de boetes die je krijgt als je weer is vergeet een boek op tijd in te leveren (want dat gebeurd ons allemaal). Maar overal ben en zal ik altijd razend enthousiast blijven over de Bieb, ik denk dat als ik 80 ben dat ik dan nog steeds lid ben!


Liefs, Anouk

Ben jij net zo'n grote fan van de bieb als ik?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten