woensdag 8 februari 2017

Middelbare school VS. Universiteit (+vooroordelen)

 
Ondertussen is het alweer een half jaar geleden dat ik ben begonnen op de universiteit, ik studeer Biologie in Groningen. En er zijn ontzettend veel verschillen tussen VWO6 en de Universiteit. Het leek me leuk om te delen wat nou de grootste verschillen zijn.

 

Reistijd / op Kamers


Ik reis elke dag heen en weer naar Groningen. Voor mij is dit niet nieuw omdat ik op de middelbare school ook al 2 uur per dag moest reizen, maar voor de meesten is het nieuw om een paar uur per dag in de bus en trein te zitten. Vooral in het begin is dit erg vermoeiend.

Natuurlijk kan je ook op kamers gaan, maar daar heb ik geen ervaring mee. Maar dit is natuurlijk nog een grotere overgang dan een langere reistijd hebben.


De manier van lesgeven


Op de middelbare school ben je gewend om elk uur een andere docent en vak te hebben. Op de universiteit gaat dit heel anders, Ik heb alles in blokken van 2 uur en dit is vrij gebruikelijk op veel universiteiten. Ik heb hoorcolleges, werkcolleges en practica. 

Hoorcollege: dit is de uitleg, maar niet meer zoals je gewend bent op de middelbare. Je zit namelijk met soms wel meer dan 200 mensen in een grote zaal te luisteren naar een docent die 2 uur lang zijn verhaal doet. Er is geen afwisseling meer tussen luisteren en vragen maken.

Werkcollege: dit is waar je opdrachten maakt, soms kan je hier ook huiswerk voor krijgen maar dat is lang niet altijd meer zo. Je moet zelf zorgen dat je je opdrachten maakt en dat je er klaar voor bent als het tentamen er is.

Practica: bij de meeste opleidingen zal je dit niet hebben, maar ik studeer Biologie en ik sta regelmatig een hele dag in het laboratorium. Ik vind dit zelf ontzettend leuk. 


Tentamens


En dan ik denk wel het grootste verschil van allemaal. Tentamens zijn heel wat anders dan de toetsen die je van de middelbare school gewend bent. Een toets op de middelbare school gaat vaak over 1 à 2 hoofdstukken. Een tentamen gaat bij mij heel vaak over 10-15 hoofdstukken en dit is behoorlijk wennen. En natuurlijk een tentamen moet je halen, ik heb vaak maar 1 toets per vak en dat is je cijfer. Als je die niet haalt is er altijd nog een herkansing. Maar als je die niet haalt kan je het volgend jaar opnieuw proberen. Vooroordelen


Wat ik wel ontzettend heb gemerkt is dat heel veel mensen nu ik studeer wel vooroordelen daarover hebben. zoals:

Anouk wat voor soort dier is dit? Jij studeert biologie dan moet je dat toch weten.
En zulke dingen gebeuren bij elke studie, mijn vriend studeert bijvoorbeeld Wiskunde en dan gaat iedereen er meteen vanuit dat je wereldkampioen hoofdrekenen bent. Maar dat je iets studeert betekend niet dat je meteen alles weet. 

Dat mensen er van uitgaan dat je alles leuk vindt want je hebt er nou eenmaal zelf voor gekozen.
Nee, het werkt niet zo dat als je gaat studeren je alles wat met school te maken heeft ineens leuk vind. Ik heb mijn 1e jaar alleen maar verplichte vakken en daar zitten ook vakken tussen die ik minder leuk vindt. (over het algemeen is dit natuurlijk wel waar)

Nu je studeert heb je vast ook een wild studentenleven
Oké, voor een deel van de studenten zal dit ook absoluut opgaan. Maar lang niet voor allemaal, heel veel studenten gaan bijna nooit uit en wonen nog thuis bij hun ouders. Het betekent dus absoluut niet dat je een wild studenten leven hebt als je studeert (mag wel natuurlijk)


En bevalt het?


Na al deze verschillen en vooroordelen is het natuurlijk vooral leuk om te weten hoe het mij bevalt in Groningen. En ik kan niets anders zeggen dan ontzettend goed. De universiteit is ontzettend leuk, mede doordat je een studie doet die je zelf hebt gekozen. Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn, maar het is zoveel leuker dan de middelbare school omdat het toch meer in je interesse gebied ligt. 

Zo dat is ineens een hele lange blogpost geworden! Hopelijk heb je nu een iets beter beeld gekregen van de universiteit. En mocht je toch nog vragen hebben, laat die dan vooral achter in de reacties!

Liefs, Anouk

Studeer jij al? Of ga je volgend jaar nog studeren?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten